Skip to content
photo-1593115057322-e94b77572f20
Jonathan FurboSep 25, 2023 10:54:22 AM2 min read

CSRD's Skjulte Konsekvenser for SMV'er: En Proaktiv Tilgang

Forbered Din SMV for Fremtidens Bæredygtighedsstandarder
EU's nye Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en vigtig udvikling inden for virksomheders bæredygtighedsrapportering. Selvom direktivet primært fokuserer på store virksomheder, kan det også have indirekte konsekvenser for små og mellemstore virksomheder (SMV'er). Det er værd at bemærke, at mange SMV'er ikke er juridisk forpligtet til at rapportere under CSRD, men de kan støde på krav fra leverandører eller partnere, der skal overholde disse nye retningslinjer.

Hvorfor bør SMV'er være opmærksomme på dette? CSRD udgør et struktureret rammeværk for bæredygtighedspraksis, som kan hjælpe virksomheder med at minimere deres negative miljøpåvirkning og forbedre deres sociale engagement. Overholdelse af eller tilpasning til CSRD-standards kan også tjene som et kvalitetsstempel i en tid, hvor både kunder og medarbejdere lægger vægt på bæredygtighed. Fra et finansielt perspektiv kan tilpasning til CSRD-kravene gøre en virksomhed mere attraktiv for banker og investorer, der i stigende grad fokuserer på bæredygtighedsparametre.

CSRD indebærer en række specifikke krav til virksomheders bæredygtighedsrapportering. Disse krav er baseret på princippet om dobbelt væsentlighed, hvilket betyder, at virksomheder skal rapportere om både deres væsentlige miljømæssige påvirkninger, sociale påvirkninger og selskabsledelsespraksis.

CSRD-kravene omfatter følgende:

Omfang: CSRD gælder for alle børsnoterede virksomheder og visse små og mellemstore virksomheder (SMV'er).
Indhold: CSRD-rapporter skal indeholde oplysninger om virksomhedernes miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige påvirkninger. Disse oplysninger skal være relevante, pålidelige og sammenlignelige.
Format: CSRD-rapporter skal være i et standardformat, der er defineret af EU-Kommissionen.
Revision: CSRD-rapporter skal revideres af en uafhængig revisor.

Her er nogle specifikke eksempler på oplysninger, som virksomheder skal rapportere om i deres CSRD-rapporter:

  1. Miljømæssige påvirkninger:
    • Udledning af drivhusgasser
    • Forbrug af vand og energi
    • Affaldsproduktion
    • Forbrug af råvarer
    • Forurening

  2. Sociale påvirkninger:
    • Arbejdsmiljø
    • Arbejdsforhold
    • Sociale investeringer
    • Menneskerettigheder
    • Bæredygtig produktion

  3. Ledelsespraksis:
    • Corporate governance
    • Antikorruption
    • Risikostyring
    • Målsætninger og strategier

Forberedelse til denne nye bæredygtighedsrealitet starter med en vurdering af din nuværende bæredygtighedsperformance. Dette vil hjælpe dig med at identificere de områder, der kræver yderligere indsats. Det næste skridt er at udarbejde en omfattende plan for din bæredygtighedsrapportering, herunder hvilke data der skal indsamles, hvordan det skal præsenteres, og hvornår det skal rapporteres. Hvis du finder denne proces overvældende, overvej at konsultere en bæredygtighedsekspert; Complete7 står altid klar til at hjælpe jer med at navigere i denne komplekse proces.

Selvom mange SMV'er ikke er juridisk forpligtet til at følge CSRD, er der betydelige fordele ved at forstå og eventuelt tilpasse sig disse nye retningslinjer. Det kan ikke blot forbedre din virksomheds bæredygtighedsprofil, men også positionere dig mere fordelagtigt i et marked, der er i stigende grad fokuseret på bæredygtighedsinitiativer. Er din SMV klar til at tage skridtet ind i en mere bæredygtig fremtid? Kontakt Complete7 og hør mere om vi kan ruste jer på fremtidens krav og efterspørgsler til flere bæredygtige initiativer.  

RELATED ARTICLES